13. 4. 2018
MANGOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
3 ks vajec
80 g cukru krupice
90 g celozrnné špaldové mouky
Krém:
225 g mléka
50 g žloutku
80 g cukru krystal
8 plátků želatiny
150 g manga - puré (smoothie)
šlehačka
Želé:
100 g manga - puré (smoothie)
1 lžíce cukru
4 plátky želatiny
Postup:
- Na korpus vyšleháme tři vejce s cukrem a přidáme jemným vmícháním celozrnnou špaldovou mouku. Poté dáme na pečící papír do dortové formy a pečeme na 190 stupňů po dobu 10 -13 minut.
- Na krém vyšleháme žloutky s cukrem, které zalijeme vařícím mlékem. Dáme zpět do hrnce a zahřejeme tak, až začne směs mírně houstnout. Poté přecedíme přes cedník, přidáme plátkovou želatinu, kterou jsme si nechali předem povolit cca 5 minut ve studené vodě. Dále přidáme mangové puré a zamícháme tak, aby se rozpustila želatina a vznikl hladký krém.
- V misce vyšleháme šlehačku do které postupně vmícháme připravenou směs a naneseme na upečený korpus v dortové formě. Následně dáme do lednice ztuhnout minimálně na jednu hodinu. Ve studené vodě si povolíme čtyři plátky želatiny, které přidáme do 100 ml horkého mangového puré s jednou lžící cukru. Po hodině vyndáme zatuhlý korpus s krémem na který nalijeme připravenou želatinovou směs. Celý dort necháme minimálně 10 hodin uležet.